Zirai Ar-Ge Merkezi
Tarımın doğal koşullara bağlı olması, ekolojik koşulların ülkelere hatta bölge ve yörelere göre değişmesi nedeniyle tarımsal araştırmaların bu koşullar dikkate alınarak yapılması önem taşıyor. Küresel ölçekte kullanılan tarım teknolojilerinin ülke koşullarına göre uygulanabilirliğinin denenmesi ve bu koşulların iyileştirilerek daha iyi teknolojilerin ortaya konması gerekiyor.
Konya Şeker zirai Ar-Ge birimi 14 yıldır enerji bitkilerine, alternatif ürünlere, sulama sistemlerine, tarımsal girdilerin azaltılmasına yönelik araştırmalar yapmaktadır. Zirai Ar-Ge biriminin gerçekleştirdiği çalışmalar 4 ana başlık altında toplanmaktadır
1. Toprak Analiz Laboratuvarı
Toprak Analiz Laboratuvarı sözleşmeli ekim yapılan arazilerin toprak haritalarını çıkarıyor, ürün deseni çalışmaları gerçekleştiriyor, gübre tavsiyeleri ve gübre programı uygulamalarının yapılabilmesini sağlıyor. Alınan toprak analizleri sonucunda toprak haritası çıkarılıyor, üreticilerin topraklarında hangi ürünü daha verimli ve yüksek kalitede üretebileceğini belirtiliyor.
Bölge Ziraat Müdürlüklerimiz tarafından Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş. hinterlandında kalan ve sözleşmeli ekim yapılan tüm üretim arazilerinden GPS cihazları ile koordinatlı olarak toprak numuneleri alınmakta olup bu numunelere ait verimlilik analizleri yapılmaktadır. Sürdürülmekte olan bu çalışma tamamlandığında uzaktan algılama ve coğrafi Bilgi sistemleri kullanılarak 8 Ziraat Bölge Müdürlüğüne ait arazilerin toprak veri tabanına on-line olarak ulaşılabilecek, fiziksel ve kimyasal toprak altyapı haritası tamamlanmış olacaktır.
Toprak Analiz Laboratuvarında Ziraat Bölge Müdürlüklerinden gelen numune yoğunluğuna göre 12 ay kesintisiz hizmet verilmektedir. Laboratuvarımızda sadece Bölge Ziraat Müdürlüklerimizden gelen toprak numuneleri değil, şirketimiz iştiraklerine ait olan ve Amasya, Yenişehir gibi bölgelerden de gelen numunelere de cevap verilmektedir.
Toprak analizlerine ilave olarak Şeker Pancarı için önemli bir zararlı olan Şeker Pancarı Kist Nematodu sayımları da yapılmaktadır. Laboratuvarımızda 2016 yılı içerisinde 12596 adet toprak analizinin yanı sıra 112 adet nematod sayımı tamamlanmıştır.
2. Ağaçlandırma
Konya Şeker Konya nüfusu kadar ağaç dikme hedefiyle çıktığı yolda bugün itibari ile 19 milyon fidanı toprakla buluşturmanın haklı gururunu yaşıyor. 13 yıllık sürede diktiği ağaçlarla Konya nüfusunu dokuza katladı. Konya Şeker’in bugünkü hedefi Türkiye nüfusu kadar ağaç dikmek. Konya ovasını ağaçlandırma projesi Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde kurulan Fidan Üretim Merkezi ile başladı.
Tesis içerisinde en büyük kapasiteye sahip 1080 dekarlık bir alan oluşturuldu ve bu merkezde bir yılda üretilen 3.1 milyon fidan ile ağaçlandırma çalışmaları sürdürülüyor. Konya merkez başta olmak üzere Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Çumra, Kulu ve Seydişehir bölgelerinde 273 ayrı güzergahta 4550 kilometrelik köy, kasaba ve ilçe yollarını ağaçlandırıldı. Bu süre içerisinde 67 ayrı bölgede 9400 dekarlık alanda toplu ormanlıklar oluşturuldu. Konya Şeker’in oluşturduğu ormanlık alanlara 500 bin adet meşe palamudu atıldı, çiftçilere 465 bin adet meyve fidanı dağıtıldı. Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde oluşturulan fidanlıkta 3.1 milyon adet den fazla fidan üretimi yapılıyor. Yol boylarına ve ormanlık alanlara dikilen 19 milyon ağaç ve Fidan Üretim Merkezi’nde bulunan 3.1 milyon adet fidanla birlikte ağaç varlığı 20 milyonu aştı.
Konya Şeker, köy, kasaba ve ilçe yol güzergâhları ile ormanlık alanlardaki iklim ve toprak yapısını araştırıp, bu toprak yapısına uygun fidanlar dikmektedir.
Konya Şeker, ağaçlandırma çalışmalarını, 7 ayrı bölgede 35 adet ziraat mühendisi, 450 kişilik ağaçlandırma ekibi ve 40 adet sulama arazözü ile ağaçlandırma faaliyetlerini yürütmektedir.
Ağaç dikilen güzergâhlara ve toplu orman alanlarına düzenli olarak bakım ve sulama yapılıyor, Toplu orman alanları ise damla sulama sistemiyle sulanmaktadır.
3. Seralar, Doku Kültürü Laboratuvarı ve Aqua Kültür Yetiştiriciliği
Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde şeker üretiminin yanı sıra çikolata, bisküvi, etanol, karbondioksit ve yem üretimi ile birlikte tam kontrollü seralarda topraksız bitkisel üretim, doku kültürü yöntemi ile patates mini yumrusu ve aquaponic ortamda tilapia balığı yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Bugün 60 dekarlık alana kurulu seralarda topraksız domates yetiştiriciliği yapılmaktadır. Seraların ısıtma kaynağı olarak ise fabrika kondanse suyu kullanılmaktadır. Şeker üretim projesinde ortaya çıkan 45-50 derecelik fabrika kondanse suyu seralarda kullanılarak ısıtma işlevi görüyor. Şeker üretiminde ise aynı suyun soğutma giderlerinden kurtularak yeniden kullanılması ile hem su tasarrufu sağlanıyor hem de soğutma giderleri minimize ediliyor. Üretimde biyolojik mücadelenin uygulandığı seralarda yıllık 2 bin 400 ton salkım domates hasadı planlanmaktadır. Hormon ve kimyasal ilaçların kullanılmadığı seralarda tam kontrollü üretim yapılıyor, böylece raf ömrü uzun ve kaliteli ürünler üretiliyor.
Çumra Şeker Entegre Tesisleri kampüsümüzde patates mini yumru üretimi için Doku Kültürü Laboratuvarı ve Adaptasyon Serası bulunmaktadır. Konya Şeker, hastalıklardan arınmış patates tohumluğu teminine yönelik çalışmaların yanı sıra yerli çeşitlerin ıslahı konusunda da çalışmalar yürütmektedir. Mini yumru teminine yönelik çalışmalarında, 3 milyon mini yumru hasadı gerçekleştirmektedir.
Çumra Şeker Entegre Tesisleri kampüsümüzde hayata geçirilen bir diğer önemli çalışma ise ülkemizde bir ilk niteliği taşıyan Aqua Kültür Yetiştiriciliği. 5 bin metrekare alan içinde yapılan tilapia balığı yetiştiriciliği son yıllarda Avrupa’da da yükselen bir değere sahip. Yıllık 200 ton kapasiteli tesiste, kontrollü ortamda tilapia balığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
4. E-Tarım Tarla yönetim sistemi “ TARKOP ÇİFTÇİ PORTALI”
Konya Şeker, çiftçi ortaklarına daha iyi hizmet sunabilmek için tarım sektöründe teknolojinin ve iklimlendirme istasyonlarının tüm imkanlarını kullanarak Çiftçilere bitkilerinin gelişim durumu, tahmini hava durumu gibi bilgiler sunan bir portal oluşturmuştur. Bu portal ile üretici ortaklar, Konya Şeker'in sunduğu hizmet ve iştirakler hakkında haberleri anlık olarak görmekte ve tarım konulu hazırlanmış eğitimlerden faydalanabilmektedirler. Fabrikaya teslim ettiği ürünün mali bilgilerini yine bu web sayfasından anlık olarak takip edebilmektedirler. Bunun sonucunda Konya Şeker'in hinterland sahasının tarla bazlı toprak haritası çıkartılmaya devam edilmektedir. İleri dönemlerde portal faz sayısını arttırması planlanmakta olan bu proje ile Zirai bazlı veri bilgi birikimi “veri madenciliği” oluşturularak, Toprak ve iklim durumuna göre bitki hastalıkları ve önlemleri (erken uyarı sistemi), toprak yapısına göre gübre tavsiyesi ve miktarı, iklim ve bitki desenine göre sulama ve su miktarı ve yine toprak ve iklim durumuna göre alternatif ürün tavsiyesinin sunulacağı bir proje hedeflenmektedir.