Çiftlikler

Konya Şeker’den bölge hayvancılığının geliştirilmesine yönelik Türkiye’ye örnek olacak projeler:

Ana faaliyet alanını en çok destekleyen yan sektör olan hayvancılığa da büyük yatırım yapan Konya Şeker, Türkiye’nin et-süt hayvancılığında en hızlı büyüyen kurumlarından biridir. Konya Şeker, hayvancılık faaliyetlerini 7 ayrı çiftlikte yürütüyor. Seydişehir ve Çumra da inşaatı devam eden çiftliklerle de yeni üretim alanlarına yönelik projelendirme faaliyetleri sürdürülmektedir. Konya Şeker, 50 bin büyükbaş damızlık kapasitesi hedefine emin adımlarla ilerlemektedir.



Süt hayvancılığına yönelik damızlıkları bünyesinde barındıran şeker süt çiftliği 2006 yılında kuruldu. 4 bin 500 büyükbaş kapasiteli tesiste süt verimi yüksek damızlık ırkların yetiştirilmesini sağlanıyor. Ayrıca bu tesis bünyesinde kurulan embriyo üretim merkezi ile et-süt verimi yüksek pedigrili erkek ve dişi hayvanlardan üretilecek embriyoların transferiyle

yüksek verimli etçi ırkların yetiştirilmesi amaçlanıyor. Bu amaçla  2010 yılında faaliyete geçen Taş ağıl Besi Çiftliği angus ırkı ağırlıklıdır ve kuruluş kapasitesi 4 bin 860 büyükbaştır. Çiftlikte yapılan yeni yatırımlarla kapasite 10 bin büyükbaşa çıkarılmış ve tam kapasite ile besi faaliyetine devam etmektedir. 2013 yılında faaliyetine başlayan ve damızlık angusların doğal ortamlarında yetiştirilmesi amacı ile 6 milyon metrekarelik alanda kurulan Aslım Damızlık Angus Çiftliği'nde şu anda 2000 adet damızlık angus bulunmaktadır.  Bu çiftlikte doğup yetiştirilen erkek anguslar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bir projesi doğrultusunda Doğu Anadolu ya gönderilmiş ve damızlık boğa olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca Konya bölgesinde ki farklı alanlarda ve farklı rakımlarda anguslarla ilgili çeşitli denemeler yapılmıştır. Yapılan denemelerde angusların bölgelere adaptasyonu ve besleme maliyetini en az seviyeye indirecek çalışmalar yapılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

2013 yılında faaliyetine başlayan Göçü Çiftliği ise 750 baş kapasiteye sahiptir. Küçük kapasiteye sahip olan Çiftliğimizde besi hayvanlarının daha iyi geliştirilmesi ile alakalı çeşitli besleme denemeleri yapılmakta, deneme sonucu başarılı olan formüller diğer besi işletmelerinde de uygulanmaktadır.

Konya Şeker'in, bir diğer çiftlik modeli de Dana Kreşi’dir. Üreticiler arasında uygulanan model nedeniyle Danabank olarak adlandırılan çiftlikteki büyükbaşlar üreticilere aittir ve toplu bakımla yüksek verim hedeflenmektedir. Bu model projede, üreticiler büyükbaş hayvanlarını tesise teslim etmekte veya üretici adına kaliteli hayvanlar satın alınmaktadır. Üreticilere ait bu hayvanların bakımı, veterinerler ve beslenme uzmanlarının nezaretinde topluca yapılmaktadır. Sağım ve şoklama ünitelerinin yer aldığı tesiste teknolojik üstünlükler sayesinde ürün kaybı yaşanmamakta toplu girdi temini ve önleyici hekimlik sayesinde girdi maliyetleri de azalmaktadır. Çiftlik sütü en iyi fiyatla işleme tesislerine satmaktadır. Pazarlık gücüne de arttıran model, her bir büyükbaş için yapılan masraflar düşüldükten sonra kalan bakiyeyi üreticiye ödeyecek şekilde kuruldu. 

www.panagro.com.tr