Ağaçlandırma

Konya Şeker, sosyal sorumluluktaki hassasiyetiyle gururlu ve huzurlu…
Konya Şeker, Konya Ovası’na 20 milyondan fazla ağaç dikti, hedefi; Türkiye nüfusu kadar ağaç!

Konya Şeker'in ağaçlandırma çalışmalarının temelinde, doğadan aldığını doğaya verme ilkesi yer alıyor. Konya nüfusu kadar ağaç dikme hedefiyle başladığı bu yolda bugüne kadar 20 milyonun üzerinde ağaç diken Konya Şeker'in bundan sonraki hedefi Türkiye nüfusu kadar ağaç dikmek.

Konya Şeker'in amacı; küresel ısınma ve kuraklık gibi son yıllarda somut etkilerini hissettiren ve tarımsal üretim aleyhine değişen çevre şartlarını değiştirmek, tekrar üretici lehine çevirmektir. Konya Şeker'in bu çalışmaları ilk sonuçlarını vermeye başladı; ağaçlar sayesinde oluşan doğal iklimleme çiftçilerin üretiminde verime yansımakta, biyolojik hayatın canlanmasıyla süne ile mücadelede etkili neticeler alınmaktadır.

Konya Şeker, ağaçlandırma çalışmalarına başladığı 2004 yılından bu yana Konya'yı çevresindeki köylere, ilçelere ve illere bağlayan yollarda 5 bin kilometrelik mesafede, 273 ayrı güzergâhta 20 milyonun üzerinde fidan dikimi gerçekleştirmiştir. 67 ayrı yerde 9400  dekarlık toplu orman alanı oluşturmuş bunların yanı sıra çiftçilere dağıtımı gerçekleştirilen meyve fidanı sayısı 465 bini aşmıştır.


Bölge ağaçlandırma çalışmalarında 35 adet ziraat mühendisi, 450 kişilik ağaçlandırma ekibi ve 40 adet sulama arazözü çalışmakta, kendi kendilerine gelişimlerini sağlayacak düzeye gelene kadar ağaçların bakımı ve sulaması Konya Şeker tarafından yapılmaktadır.

Konya Şeker, ayrıca Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde Türkiye'nin en büyük Fidan Üretim Merkezi'ni kurmuştur, bu tesis yıllık 3.1 milyon fidan üretme kapasitesine sahiptir. Dikimi yapılan fidanların cinsi, bölgenin iklim ve toprak yapılarına göre değişmekle birlikte, genel olarak akasya, dişbudak, akçaağaç, mahlep, karaağaç, iğde, ahlat, alıç, meşe, çınar, badem, zerdali, dut, ceviz, ıhlamur, çınar, sedir, karaçam, mavi selvi gibi fidanlardır.

Doğal yaşam alanı

Konya Şeker tarafından oluşturulan Torku Ormanı, sayısı 14'ü bulan kızıl geyiklere de doğal yaşam imkânı sunuyor. Cihanbeyli ilçesi Ağabeyli mahallesindeki ormanlık alanda geyiklerin yanı sıra tilki, yılan, yaban tavuğu, koyun ve sincap gibi hayvanlarda bulunmaktadır. Konya-Ankara yolunun 70. kilometresindeki Torku Ormanı, bölgenin ekolojik dengesinin korunmasına da katkı sağlamaktadır.