Balıkçılık

Tilapia Balığı Yetiştiriciliği

Çumra Kampüsünde hayata geçirilen önemli çalışmalardan biride, ülkemizde bir ilk niteliği taşıyan Tilapia balığı yetiştiriciliğidir.

Akuaponik ortamda gerçekleştirilen Tilapia balığı yetiştiriciliği projesinin temelinde üretimde sıfır atık bakış açısı ve entegre üretim modeli bulunuyor. Çumra Şeker Entegre Tesisleri’ne ait olan, soğutmak için enerji harcanan kondense suyunu ısıtmada kullanmak üzere tesis bünyesinde kurulu olan seralarda değerlendiriyor ve bu sayede seralarda Tilapia balığı için optimum şartları sağlayarak 12 ay boyunca yoğun balık yetiştiriciliği yapılıyor.

Yıllık 200 ton kapasiteli tesiste, kontrollü ortamda Avrupa’da da yükselen bir değere sahip Tilapia balığı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan bu yatırımla balıktan çıkan atık suyu biyolojik filtrelerde temizleyerek sürekli kullanımı sağlanmakta, su israfı önlenmekte ve filtreden çıkan balık dışkıları ise doğal gübre olarak değerlendirilmektedir.